natural-cosmetic-gums

Luonnolliset kosmetiikan kumit

Kosmetiikan kumit ovat monelle kotikosmetiikan valmistajalle jääneet hieman vieraiksi. Haluan tässä artikkelissa kertoa sinulle hieman tarkemmin kosmetiikassa käytettävistä luonnollisista kumeista. Mikään pakko ei kosmetiikassa ole kumeja käyttää. Ihan hyvin voi valmistaa minimalistista kosmetiikkaa vain tarpeellisilla ainesosilla. Kumien käyttö on hyvin tavallista kaupallisessa kosmetiikassa. Siihen on olemassa monta eri syytä. Tässä postauksessa haluan tutustuttaa sinut kosmetiikan kumien maailmaan. Miksi kumeja käytetään ja mihin tuotteisiin ne sopivat?

luonnolliset-kosmetiikan-kumit

Mitä ovat luonnolliset kosmetiikan kumit?

Suomen kielessä oleva kumi sana ei kuvaa kovin selkeästi kosmetiikan kumeja. Siksi Suomessa käytetäänkin kosmetiikan kumeista usein termiä paksuntaja. Se kuvaa osittain kosmetiikan kumien käyttötarkoitusta. Englanniksi kosmetiikan kumeista käytetään nimitystä ”gum”. Suomenkielinen kumi sana kuitenkin kääntyy englanniksi ”rubber” joka tarkoittaa kumipuun kautsusta eli hartsista jalostettavaa ainetta joka on ihan eri asia. Käytän tässä artikkelissa nimitystä kosmetiikan kumi erotuksena kumipuusta saadusta kumista.

Kosmetiikan kumeissa kyse ei ole lainkaan samasta asiasta kuin kumipuun kumissa. Kosmetiikan kumit eivät ole hartseja. Luonnollisia kosmetiikan kumeja valmistetaan hyvin monista eri kasveista ja jopa bakteerien avulla. On olemassa myös synteettisiä kosmetiikan kumeja mutta emme puhu tässä artikkelissa nyt niistä.

Luonnonkumit ovat polymeerejä. Polymeeri saa sinut ehkä ajattelemaan muovia. Muovi on myös polymeeri mutta synteettinen sellainen. Polymeeri viittaa aineen toistuvaan rakenteeseen. Luonnonkumit koostuvat polysakkarideista. Polysakkaridit toimivat yhteistyössä veden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteissa, joissa haluat käyttää kosmetiikan kumeja, pitää olla myös vettä jotta kosmetiikan kumi toimisi halutulla tavalla. Luonnonkumit imevät sisäänsä vesimolekyylejä ja paksuntavat näin tuotetta.

Luonnollisia kosmetiikan kumeja on olemassa hyvin monia

Suurin osa kotikosmetiikanvalmistajista on törmännyt vain ksantaanikumiin. Luonnollisia kosmetiikan kumeja on kuitenkin olemassa paljon ja eri kosmeettisilla kumeilla on omat ominaisuutensa. Mikään näistä kumeista ei muodosta varsinaista geeliä yksinään. Lopputulos muistuttaa pikemminkin hyytelöä. Yhdistettynä muihin kumeihin, saat aikaan myös pehmeitä, geelimäisiä rakenteita.

Tässä artikkelissa en todellakaan halua käsitellä kaikki olemassa olevia luonnollisia kosmetiikan kumeja. Otan esiin muutamia yleisimpiä ja kerron sinulle niistä. Näitä kaikkia kolmea kumia olen itse käyttänyt ja testannut niiden ominaisuuksia.

Kasantaanikumi

INCI nimi: Xanthan gum

Ksantaanikumi on hyvin helppo kumi käsitellä. Sitä on myös kaikkein helpointa löytää. Elintarvikelaatuista ksantaanikumia on myynnissä myös ihan tavallisissa ruokakaupoissa leivontahyllyllä. Elintarvikelaatuinen ksantaanikumi kelpaa hyvin kotikosmetiikan valmistukseen. Tavallinen ksantaanikumi muodostaa hieman samean geelin. Sameus ei haittaa ellet halua valmistaa täysin kirkasta geeliä. Etenkin voiteissa tavallinen ksantaanikumi toimii erinomaisesti paksuntajana ja geelinmuodostajana. Voit yhdistää ksantaanikumin kanssa lähes kaikkia mahdollisia muita luonnollisia kumeja.

Ksantaanikumi on tuotettu aerobisella käymisellä Xanthomonas campestris- bakteerista. Ksantaanikumia voidaan kuumentaa tai sitten käsitellä kylmäprosesseissa. Se ei ole kovin tarkka pH:n suhteen.

On myös olemassa ksantaanikumia, joka muodostaa täysin kirkkaan geelin. Kirkas ksantaanikumi on tarkoitettu nimenomaan kosmetiikkaan, ei elintarviketeollisuuteen. Sitäkin on ollut toisinaan saatavilla suomalaisista kosmetiikan raaka-aineita myyvistä verkkokaupoista.

Kolmas ksantaanikumilaatu on pehmeä ksantaanikumi. Sekin on kosmetiikkalaatuinen ksantaanikumi, joka on kehitetty nimenomaan kosmetiikan tarpeisiin. Pehmeä ksantaanikumi antaa erittäin miellyttävän ihotuntuman esimerkiksi voiteissa. Pehmeää ksantaanikumia voi olla hieman hankalampi löytää Suomesta.

Konjac kumi

INCI nimi: Amorphophallus Konjac Root Extrac

Konjac-kumi on kotoisin Aasiasta. Japanissa konjac-kumia käytetään myös pastan tapaan ravintona. Konjac-kumista valmistetut kasvoille tarkoitetut puhdistussienet ovat myös monille tuttuja. Nekin ovat kotoisin Japanista, jossa niillä on perinteisesti pesty vauvojen herkkää ihoa.

Konjac-kumi uutetaan Amorphophallus konjac kasvin mukulasta. Konjac-kumi on valkoista jauhetta, joka voidaan sekoittaa joko kylmään tai kuumaan veteen. Konjac-kumin muodostama geeli on kirkkaampaa kuin ksantaanikumin. 

Konjac-kumi sopii hyvin sekä happamaan että emäksiseen tuotteeseen. Se toimii erittäin hyvin muiden voiteen ainesosien kanssa ja kestää hyvin kuumentamista. Konjac kumista syntyy hyvin viskoosia hyytelöä joka pysyy hyvin koossa. Konjac kumia on ainakin toisinaan saanut myös Suomesta. En tiedä tämän hetkistä tilannetta.

Jos haluat lukea lisää konjac kasvista niin löydät artikkelini täältä.

Logcustpapu kumi

INCI nimi: Ceratonia Siliqua Gum

Logustpapukumi on valmistettu Välimeren alueella kasvavan johanneksenleipäpuun kuivatuista siemenistä. Kasvi tunnetaan myös nimellä carob. Logustpapukumi ei kuitenkaan ole sama asia kuin kaakaon korvikkeena myytävä carobjauhe. Myöskään Välimereltä kotoisin olevaa johanneksenleipäpuuta ei pidä sekoittaa Afrikassa kasvavaan johanneksenleipäpuuhun (Parkia biglobosa). Ne ovat kaksi eri kasvia.

Logustpapukumi on väriltään vaaleaa, hieman kellertävää. Logustpapukumia on helppo käsitellä kosmetiikkaa valmistaessa. Yhdistettynä vaikkapa ksantaanikumiin, se luo vakaita hyytelöitä. Yksinään logustapapukumista valmistettu hyytelö on aavistuksen pehmeämpää kuin ksantaanikumista valmistettu hyytelö.

Logustpapukumia on aika hankala hankkia Suomesta. Kansainvälisistä verkkokaupoista sitä kyllä löytyy aika usein. Olen itse työskennellyt paljon logustapapukumin kanssa ja siksi halusin kertoa siitä tässä.

Miten kosmetiikan kumeja käytetään?

Kosmetiikan kumien käyttö on yhtä aikaa sekä helppoa että haastavaa. Tarkoitan tällä sitä, että minkä tahansa kumin lisääminen tuotteeseen on suhteellisen helppoa. Kumi sekoitetaan yleensä glyseroliin ja lisätään emulsioon tai geeliin sekoittamalla. Voit myös lisätä kumeja suoraan jauheena tuotteeseen. Silloin sinulla tulee olla käytössä tehokas sekoittaja, joka pyörii suurilla kierroksilla.

Haastavaksi kumien kanssa työskentely tulee silloin, jos haluat tuotteesi ihotuntuman tai rakenteen olevan juuri tietynlainen. Varsinkin miellyttävän tuntuisen, kirkkaan geelin luominen on vaativaa. Kaupallisissa tuotteissa käytetään juuri tämän vuoksi paljon synteettisiä geelinmuodostajia. Synteettiset geelinmuodostajat ovat käytännössä nestemäistä muovia mutta hyvin helppoja formuloida. Luonnollisten ainesosien kanssa työskentely on aina vaativampaa. Muista myös, että tuotteesi saattaa ohentua riippuen vaikkapa käytettävästä hydrolaatista tai säilöntäaineesta. Siksi en voi sanoa tarvittavaa kumin määrää kovinkaan tarkkaan. Sinun pitää itse kokeilla kumien oikea annostelu.

Opettele sekoittamaan eri kumilaatuja

Erityisen vaikeaa on oppia oikeat sekoitussuhteet silloin kun käytät eri kumeja yhdessä. Tähänkin ongelmaan auttaa vain harjoittelu. Oikea annostus riippuu siitä, mitä muita ainesosia tuotteesi sisältää ja mitä tuotetta olet tekemässä. Emulsiovoiteisiin kumeja käytetään yleensä 0,1-0,5%. Tämä on niin pieni määrä, että tarvitset ehdottomasti erittäin tarkan vaa’an. Pesugeeleihin ja geeliseerumeihin tarvitset enemmän kumia. Kumin annostelu riippuu täysin siitä, kuinka paksua geeliä haluat luoda ja mitä kosmetiikan kumia tai kumien seosta käytät.

Itse sekoitan mielelläni erilaisia kosmetiikan kumeja. Omissa tuotteissani yleensä toinen kumeista on ksantaanikumi. Ksantaanikumi ei turhaan ole kaikkein suosituin kosmetiikan kumi. Sen kanssa on todella helppo työskennellä. Varsinkin jos teet emulsioita, ykkösvaihtoehto kosmetiikan kumiksi on ksantaanikumi. Ksantaanikumi ei vaadi kuumennusta mutta ei kuumennus sitä haittaakaan.

Mihin tuotteisiin kosmetiikan kumeja voi käyttää?

natural-cosmetic-gums

Kosmetiikan kumit ovat niin kutsuttuja paksuntajia. Ne lisäävät tuotteeseen viskositeettia niin että siihen muodostuu hyytelöä tai kiisseliä muistuttava rakenne.

Emulsiovoiteet hyötyvät kosmetiikan kumeista monella tapaa. Ne vakauttavat emulsiota ja tukevat emulgaattoria. Tämä ei tarkoita sitä, että kumin lisääminen emulsioon tekisi siitä välttämättä täysin vakaan. Emulsion vakaus on kiinni niin monesta eri tekijästä. Käytä kumeja emulsiovoiteeseen 0,1-0,5% tai jopa enemmän. Kokeilemalla voit löytää sopivan koostumuksen.

Valmista kumien avulla öljyttömiä seerumeita. Geeliseerumit tuntuvat iholla miellyttäviltä ja niitä on mukava levittää. Käyttäisin kumia geeliseerumiin noin 0,5%. Mutta tässäkin pitää muistaa, että viskositeetti riippuu niin paljon muista käytetyistä ainesosista.

Pesugeelit ovat suosittuja ja helppoja valmistaa itse. Niihin kosmetiikan luonnolliset kumit sopivat todella hyvin. Pesugeeliin voit käyttää kumia jo reippaammin, 0,5-2% riippuen kumista ja tuotteen muista ainesosista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavaksi

Kurkuman edut ihonhoidossa

Lue artikkeli