Oliiviöljy vs. auringonkukkaöljy

Luonnolliset kasviöljyt ovat suuri rakkauteni. Olen kirjoittanut blogiin monta artikkelia erilaisista kosmetiikan öljyistä. Tällä kertaa päätin vertailla kahta tuttua öljyä, joita käytetään kosmetiikassa yleisesti. Oliiviöljy ja auringonkukkaöljy ovat ainesosia, joita jokainen on joskus käyttänyt ainakin keittiössä. Nämä kaksi öljyä eroavat toisistaan hyvin suuresti. Jotta sinun olisi helpompi hahmottaa eri öljyjen ominaisuuksia, vertaileva tutkimus on siihen oiva apuväline. Jatka lukemista, niin saat kuulla miksi ei ole ihan sama, käyttääkö iholla oliiviöljyä vai auringonkukkaöljyä.

olive-oil-vs-sunflower-oil

Öljyjen käyttö kosmetiikassa on hyvin vanhaa perua

Sekä oliiviöljy että auringonkukkaöljy ovat tuotteita, joilla on pitkä historia. Ihmiskunta on käyttänyt öljyjä tuhansia vuosia sekä kauneudenhoitoon että ravinnoksi. Oliiviöljyn historia ulottuu hyvin kauas, tuhansien vuosien taakse. Oliiveja tiedettiin kasvatetun Kreetalla noin 3000 vuotta eaa.  Vanhimmat oliivipuut ovat noin 1600 vuotta vanhoja.

Oliiviöljy on ollut erittäin suosittu öljy ruuanlaitossa, kosmetiikassa ja myös aikoinaan lamppuöljynä. Itse oliivipuun puuaines on myös hyvin arvokasta. Oliivipuun koti löytyy Välimerta ympäröiviltä alueilta. Aika pieni osa maailmasta pystyy tuottamaan laadukasta oliiviöljyä.

Auringonkukkaöljy on nuorempi tulokas. Sitä alettiin viljelemään ensimmäistä kertaa kaupallisesti 1800-luvulla Venäjän Keisarikunnassa. Auringonkukat ovat kotoisin Venäjältä, jossa niitä viljellään vieläkin hyvin paljon.

Auringonkukka on yksivuotinen ruohokasvi, joka pitää istuttaa joka vuosi uudelleen. Sen siemenet sisältävät erittäin runsaasti rasvaa.

Oliivien ja auringonkukkien kasvupaikat eroavat toisistaan

olive-oil-vs-sunflower-oil

Oliivipuut kasvavat pääasiassa Välimereen rajoittuvissa maissa. Ne tarvitsevat paljon lämpöä ja aurinkoa tuottaakseen paljon öljyä. Oliivit eivät viihdy varjossa. Oliivipuulehdoissa maa on karua. Puut saattavat olla oliivilehdoissa satoja vuosia vanhoja. Oliivin viljelijät väittävät, että oliivi menestyy huonosti, jos sitä yrittää kasvattaa kaukana merestä. Ehkäpä merituuli tuo oliiveille kosteutta ja suolan maksua.

Auringonkukat kasvavat hieman viileimmillä alueilla kuin oliivipuut. Auringonkukkien parhaat kasvupaikat sijaitsevat Ukrainan ja Venäjän alueella sekä Argentiinassa ja Kiinassa, jossa aurinkoa riittää. Muita tuottajamaita ovat Romania, USA ja Turkki. Auringonkukka kasvaa aurinkoisilla pelloilla. Suotuisilla alueilla se kasvaa nopeasti ja tuottaa kunnon sadon. Siemenet vaativat kypsyäkseen pitkän, aurinkoisen kesän.

Auringonkukkaöljyn ja oliiviöljyn tuotanto

Oliiviöljyä tuotetaan perinteisesti puristamalla oliivin marjoista. Öljyn valmistukseen ei käytetä lainkaan siemeniä. Suoraan oliiveista puristamalla saatua öljyä kutsutaan kylmäpuristetuksi öljyksi. Se on väriltään tumman vihreää ja tuoksuu täyteläiseltä. Jäljelle jäänyt mäski kuumennetaan ja siitä valmistetaan heikompilaatuista ruokaöljyä. Tällainen öljy on väriltään vaaleampaa kuin kylmäpuristettu oliiviöljy.

Kylmäpuristettu oliiviöljy voidaan myös raffinoida eli siitä voidaan puhdistaa pois kaikki saippuoimaton aines. Tällainen oliiviöljy on väriltään vaaleaa ja kirkasta. Samalla öljystä poistuu kaikki antioksidantit ja muut hyödylliset kasvikemikaalit.

Auringonkukkaöljyn tuotanto tapahtuu joko kylmäpuristamalla tai kuumamenetelmällä käyttäen liuotinuuttoa apuna. Tavallinen, ruokakaupoista saatava oliiviöljy on erittäin pitkälle käsiteltyä. Kuumamenetelmällä valmistetun auringonkukkaöljyn tunnistat sen kirkkaasta väristä sekä neutraalista tuoksusta. Kuumamenetelmällä valmistettu auringonkukkaöljy on myös huomattavasti juoksevampaa kuin kylmäpuristettu auringonkukkaöljy. Kuumamenetelmällä uutettaessa öljy on kuumennettu voimakkaasti ja siitä on poistettu kaikki tuoksua aiheuttavat aineet. Öljy myös raffinoidaan, jolloin siitä poistuvat kaikki saippuoitumattomat aineet kuten vitamiinit ja antioksidantit. Kuumennuksessa auringonkukkaöljyn sisältämät herkät rasvahapot muuttuvat. Kuumennus tekee auringonkukkaöljyn sisältämistä rasvahapoista paremmin säilyviä joten öljyä voidaan säilyttää huoneen lämmössä.

Kylmäpuristettu auringonkukkaöljy on arvostettu kosmetiikan raaka-aine

Osa auringonkukkaöljystä kylmäpuristetaan. Kylmäpuristus ei ole kovinkaan suosittu menetelmä auringonkukkaöljyn tuottamiseksi. Kylmäpuristettu auringonkukkaöljy ei säily kovinkaan hyvin sillä se sisältää paljon herkkiä rasvahappoja.

Kylmäpuristetun auringonkukkaöljyn tuntee hyvin sen kullankeltaisesta väristä, korkeammasta viskositeetista sekä voimakkaasta aromista. Kylmäpuristetussa auringonkukkaöljyssä on tallella kaikki vitamiinit ja antioksidantit. Kylmäpuristettu auringonkukkaöljy säilyy heikommin kuin raffinoitu versio. Se pitää ehdottomasti säilyttää jääkaapissa härskiintymisen ehkäisemiseksi. Kylmäpuristettu auringonkukkaöljy on erityisen hyvä öljy iholle.

Auringonkukkaöljyn ja oliiviöljyn koostumus eroaa toisistaan merkittävästi

Auringonkukkaöljy ja oliiviöljy ovat kaksi hyvin erilaista öljyä. Parhaiten sen voi todeta, kun tutkii öljyjen rasvahappoprofiiilia. Kuumennettaessa rasvahappojen koostumus muuttuu. Tässä artikkelissa käsittelenkin vain kylmäpuristettuja öljyjä.

Oliiviöljy sisältää pääosin öljyhappoa. Itseasiassa öljyhappo on saanut nimensä juuri oliiveista, sillä sen toinen nimi on oleiinihappo. Oliiviöljyssä öljyhappoa on noin 55-83% sekä 3,5-21% linolihappoa. Nämä kaksi rasvahappoa ovat hyvin olennaisia ihonhoidossa.  Oliiviöljyssä on lisäksi varsin runsaasti palmitiinihappoa (7,5-20%). Kuten näet, oliiviöljyn rasvahappoprofiili vaihtelee suuresti.

Ongelmana oliiviöljyn kohdalla on myös se, että se on maailman eniten väärennetty elintarvike. Jos ostat kaupasta pullollisen oliiviöljyä, et koskaan voi olla varma, mitä se ihan oikeasti sisältää. Myös isot ja kuuluisat firmat väärentävät oliiviöljyä sekoittamalla siihen halvempia öljylaatuja. Tämä on ymmärrettävää, sillä oliiveja viljellään vain maailmassa vain pienellä alueella, Välimeren rannoilla. Miten ihmeessä sitä riittäisi kaikkiin maailman kauppoihin hylly tolkulla.

Auringonkukkaöljyn päärasvahappo on linolihappo, 60-80%. Linolihappo on monityydyttymätön, pitkäketjuinen omega-6 rasvahappo. Se on ns. välttämätön rasvahappo sillä elimistö ei pysty sitä itse valmistamaan. Linolihappoa tarvitaan etenkin iholla ja solujen rakennusaineena. Lisäksi auringonkukkaöljyssä on pieniä määriä öljyhappoa ja palmitiinihappoa.

Nykyisin linolihappoa saadaan ruokavaliosta aivan liikaa, joten se on aiheuttanut ihmisille terveyshaittoja. Siksi elintarviketeollisuus on jalostanut erityisen runsaasti öljyhappoa sisältävän auringonkukkaöljyn. Tällainen auringonkukkaöljy voi sisältää öljyhappoa yhtä paljon kuin oliiviöljy, jopa yli 80%. Tässä artikkelissa vertaan kuitenkin vain perinteistä, korkealinolihappoista auringonkukkaöljyä oliiviöljyyn.

Oliiviöljyn ja auringonkukkaöljyn vaikutus iholla

Koska nämä kaksi öljyä ovat hyvin erilaisia, on niiden vaikutus iholla erilainen. Auringonkukkaöljyn sisältämä linolihappo on hyvin tärkeä rasvahappo iholla. Iho muodostaa keramideja käyttämällä linolihappoa. Keramideilla on iholle hyvin tärkeä tehtävä. Ne suojaavat ihoa kuivumiselta ja vaurioilta.

Oliiviöljyn sisältämä öljyhappo ei ole ihon ensisijainen rasvahappo. Iho kyllä käyttää öljyhappoa hyväkseen, jos linolihappoa ei ole tarjolla. Ajan kuluessa oliiviöljy kuitenkin tukkii huokoset koska iho ei pysty sitä täysin hyödyntämään.

Oliiviöljyä ja auringonkukkaöljyä on tutkittu ekseemaiholla. Iholle tiputettiin 6 tippaa auringonkukkaöljyä kaksi kertaa päivässä 5 viikon ajan. Toiselle ryhmälle tiputettiin vastaavasti 6 tippaa oliiviöljyä kahdesti päivässä viiden viikon ajan. Oliiviöljyä saaneet henkilöt kärsivät ihottuman pahenemisesta ja kirvelystä. Auringonkukkaöljyä saaneet henkilöt eivät kärsineet punoituksesta, kirvelystä eivätkä muista ongelmista. Heidän ihonsa sen sijaan hieman parani.

Oliiviöljyn havaittiin tutkimuksessa vahingoittavan ihon sarveiskerrosta ja aiheuttavan lisää iho-ongelmia. tutkimuksessa todettiin, että luonnonöljyjä tulisi tutkia tarkemmin. Näin voitaisiin selvittää parhaat mahdolliset öljyt ihonhoitoon. Jos haluat itse lukea tutkimuksen, löydät sen täältä

Omat kokemukseni auringonkukkaöljystä ja oliiviöljystä vastaavat täysin kyseisen tutkimuksen tuloksia

oliivioljy-vs-auringonkukkaoljy

Auringonkukkaöljy on ainesosa, jota yleensä suosittelen. Korkea linolihappopitoinen auringonkukkaöljy on täynnä hyviä rasvahappoja. Sen isäksi kylmäpuristettu, auringonkukkaöljy sisältää valtavan määrän kasvikemikaaleja kuten runsaasti E-vitamiinia, fytosteroideja, fosfolipidejä ja fytiinihappoja.

Oliiviöljyllä on hyvin pitkät perinteet myös kosmetiikan öljynä. Muinaisilla ihmisillä, jotka sitä ovat käyttäneet on ollut varmasti hyviä kokemuksia oliiviöljystä. Eivät he muuten sitä olisi käyttäneetkään. Oliiviöljyllä on varmasti omat hyvät puolensa. Käytän oliiviöljyä usein hiustenhoitotuotteissa sekä muissa poishuuhdeltavissa valmisteissa. Oliiviöljyä voi käyttää myös vartalonhoitotuotteissa yhdessä muiden öljyjen kanssa.

Auringonkukkaöljyä on pidetty hyvin vaatimattomana ja halpana öljynä. Se taitaa olla kosmetiikan öljyjen väheksytty Tuhkimo, josta paljastuukin mitä upein ainesosa.

Auringonkukkaöljyä ei oikein olla osattu arvostaa. Harva ostaa auringonkukkaöljyä kosmetiikan valmistukseen. Manteliöljyä tai aprikoosiöljyä pidetään paljon hienompina öljyinä. Harva öljy kuitenkaan on niin hyödyllinen iholle kuin auringonkukkaöljy. Kun aloitin tämän blogin kirjoittamisen vuonna 2017, kirjoitin ensimmäisen juttuni auringonkukkaöljystä. Sen jälkeen ole tutustunut satoihin uusiin öljyihin ja kasvivoihin. En ole muuttanut kantaani. Olen edelleenkin sitä mieltä, että auringonkukkaöljy on yksi parhaista kosmetiikan öljyistä.

Käy lukemassa myös artikkelini auringonkukkaöljystä!

Mikä on sinun suosikkiöljysi ihonhoidossa?

2 vastausta

  1. Kiitos tästä blogitekstistä! Siirryin vuosia sitten suosituksestasi kokeilemaan ihoöljynä auringonkukkaa ja siihen sitten jäin. Viittaamasi tutkimuksen linkki ei jostain syystä avaa minulla mitään sivua (”The URL can’t be shown”). Olisitko voinut linkata sen vielä tänne kommentteihin? Kiitos jo etukäteen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavaksi

Kotikosmetiikkakurssit; kuinka aloitan kotikosmetiikan valmistamisen?

Lue artikkeli