Risiiniöljy kosmetiikassa, erikoinen ja tarpeellinen ainesosa

Kosmetiikan öljyistä kertovassa sarjassa on seuraavana vuorossa risiiniöljy. Risiniöljy on ehkä tuttu sinulle. Tiesitö että risiiniöljy eroaa kaikista muista kosmeettisista öljyistä todella merkittävästi.

risiinioljy-kosmetiikassa

Risiinöljy kuuluu erikoisöljyihin. Kosmetiikan öljyt jaetaan karkeasti kahteen eri ryhmään; perusöljyihin sekä erikoisöljyihin. Perusöljyä voi käyttää voiteiden pohjana, uuttamiseen tai ihan sellaisenaan. Ne ovat mietoja ja monikäyttöisiä öljyjä. Perusöljyihin voidaan yhdistää erikoisöljyjä tuomaan jokin erityinen vaikutus tuotteeseen.

Mikä on risiinikasvi

Risiinikasvi (Ricinus communis) on kotoisin Itäisestä Afrikasta. Se kuuluu tyräkkikasveihin. Risiinin siemenissä on hyvin runsaasti öljyä, noin 40-60%. Siemen sisältää triglyseridiä nimeltä ricinoleiini. Risiinin siemenissä on lisäksi pieniä määriä erittäin vahvaa myrkkyä jota myös kutsutaan risiiniksi. Risiini-myrkky on vesiliukoista, joten sitä ei esiinny lainkaan risiiniöljyssä. Ei siis tarvitse olla huolissaan kun käyttää risiinöljyä.

Risiiniöljy on hyvin erikoislaatuinen öljy

Risiiniöljy on aivan omanlaisensa öljy jota ei voi mitenkään verrata toisiin kosmeettisiin öljyihin. Syynä on risiiniöljyn rasvahappokoostumus. Kuten olen aikaisemmassa jutussani kertonut, kasviöljyjen rasvahappokoostumukset noudattelevat miltei aina samaa kaavaa; linolihappo ja öljyhappo joita on eniten sekä palmitiinihappo ja steariinihappo joita on yleensä muutama prosentti. Muita rasvahappoja on vaihtelevasti erittäin pieniä määriä.  Nämä neljä rasvahappoa esiintyvät eri pitoisuuksina miltei kaikissa öljyissä.

Risiiniöljyn koostumus eroaa merkittävästi muista öljyistä

Risiiniöljy ei noudataperinteistä kasviöljyn kaavaa lainkaan. Risiiniöljy koostuu miltei yksinomaan risinoleiinihaposta eli risiiniöljyhaposta jota on vain risiiniöljyssä ja jossain harvinaisessa sienessä ja muutamassa muussa erityisen harvinaisessa kasvissa. Risinoleiinihappo on omega-9 rasvahappo. Neljää tavanomaista rasvahappoa on risiiniöljyssä vain muutama prosentti. Siksi risiiniöljy on aivan omaa luokkaansa.

Miksi risiiniöljy kosmetiikassa on niin tärkeä ainesosa

risiinioljy
Risiiniöljyä voi hankkia kotikosmetiikan raaka-aineita myyvistä nettikaupoista

Risiiniöljy estää bakteerien toimintaa. Eräs risiiniöljyn käyttökohteista onkin estää jyvien pilaantuminen. Intiassa käytetään risiiniöljyä estämään jyvien, linssien ja kuivattujen papujen mätäneminen kuumassa ja kosteassa ilmastossa.

Risiiniöljy estää sieni-infektioita iholla. Tämä on hyvä tietää silloin jos valmistat esimerkiksi jalkavoidetta. Pieni määrä risiiniöljyä jalkavoiteessa antaa sienille kyytiä.

Risiiniöljy vähentää aknea iholla. Tämä perustuu risiiniöljyn kosteuttavaan ja puhdistavaan vaikutukseen. Risiiniöljy myös taistelee haitallisia bakteereja vastaan iholla. Näin iho rauhoittuu ja kirkastuu.

Risiiniöljy kosmetiikassa on hyvin yleinen puhdistavissa tuotteissa. Risiiniöljyllä on ihoa puhdistava vaikutus. Risiiniöljyä käytetäänkin hyvin paljon saippuoissa, shampoissa ja pesevissä tuotteissa. Myös öljypuhdistusöljyissä on usein hieman risiiniöljyä. Koska risiiniöljy puhdistaa tehokkaasti, se myöskin kuivattaa ihoa vaikka onkin öljy.

Risiiniöljy on erittäin hyödyllinen hiustenhoidossa. Intialaiset uskovat risiiniöljyn nimeen. Siksi he käyttävät erityisen mielellää risiinöljyä hiusnaamioissaan. Risiiniöljy sitoo kosteutta hiuksiin ja vähentää hilsettä.

Risiiniöljy tehostaa ihon pintakerrosten verenkiertoa ja stimuloi ihon toimintoja. Siksi risiiniöljyä suositellaan iho-ongelmiin.

Mihin risiiniöljyä käytetään

risiinioljy
Tämä pullo on hankittu intialaisia elintarvikkeita myyvästä liikkeestä

Risiiiniöljyllä on hyvin paljon erilaisia käytökohteita. Sitä käytetään elintarviketeollisuudessa, lääketeollisuudessa ja jopa voiteluaineiden valmistuksessa. Riisiiniöljy on vanhastaan tuttu ulostuslääke. Siksi risiiniöljy ei käy elintarvikkeeksi. Tärkeä risiiniöljyn käyttökohde on tietysti kosmetiikka. Risiiniöljy kosmetiikassa on hyvin suosittua.

Risiiniöljy edistää haavoje paranemista

Risiiniöljy auttaa ihoa uudistumaan lisäämällä kosteutta ja verenkiertoa sekä stimuloimalla ihon toimintoja.

Risiiniöljyhappo on erittäin hyvä pesevien tuotteiden raaka-aine.

Risiiniöljyä lisätään pesevään kosmetiikkaan kuten suihkusaippuoihin ja shampooseen. Risiiniöljyn puhdistava vaikutus on erittäin hyödyllinen juuri pesevissä tuotteissa. Riisiniöljy myös hillitsee ihon tulehduksia ja esimerkiksi hiivojen kasvua. Siksi risiiniöljy shampoossa hillitsee hiivoista johtuvan hilseen muodostumista. Jos hilse johtuu vain kuivasta ihosta voi risiiniöljyllä olla hilsettä lisäävä vaikutus. Risiiniöljy kuivattaa hiuspohjaa.

Risiiniöljyn kerrotaan lisäävän hiustenkasvua

Risiiniöljyä käytetään usein yhtenä ainesosana hiusnaamioissa. Kaiken muun hyvää tekevän vaikutuksen ohella risiiniöljy lisää hiusten kasvua aktivoimalla hiusfollikkeleita. Risiiniöljy lisää päänahan verenkiertoa. Hius kasvaa hiuspohjassa olevista hiusfollikkeleista. Siksi hiuspohjasta pitäisi pitää erityisen hyvää huolta. Terve hiuspohja tuttaa runsaasti terveitä hiuksia. Miksi siis et kokeilisi risiiniöljyä hiustenoidossa.

Hairbudda-blogissa on erittäin hieno kirjoitus risiiniöljyn käytöstä hiustenhoidossa. Hairbuddan Minaz antaa monia upeita hiusnaamioiden ohjeita joissa on käytetty risiiniöljyä.

Risiiniöljy auttaa kasvattamaan ripsiä

Tämän sanotaan olevan kaupunkilegenda. Usko tai älä mutta tämä väite on ihan tosi. Olen itse kokeillut 6 kuukauden ajan risiiniöljyä ripsiini. Ripseni tuuheutuivat ja kasvoivat pituutta aivan selvästi. Ripset uudistuvat nopeammin kuin hiukset. Siksi risiiniöljy vaikuttaa erittäin nopeasti nimen omaan ripsiin.

Ripsien hoito risiiniöljyllä tehdään näin:

  • Laita tyhjään ripsivärihylsyyn risiiniöljyä
  • Levitä joka ilta puhdistetuille ripsille risiiniöljyä yöksi vaikuttamaan
  • Toista käsittely aamulla
  • Jatka ainankin 2 kuukautta niin alat huomaamaan ripsien tuuheutumista sekä kasvamista

Tyhjiä ripsivärihylsyjä saa ostaa kappaleittain kotikosmetiikan tarvikkeita myyvistä liikkeistä. Jos sinulla ei ole juuri nyt tällaista hylsyä voit yksinkertaisesti levittää risiiniöljyä pumpulipuikolla ripsiin.

risiinioljy-kosmetiikassa
Tyhjiä ripsivärihylsyjä voi täyttää ripsiä hoitavalla risiiniöljyllä

Risiiniöljy on kasvojen öljypuhdistuksen tärkeä ainesosa

Tehokasta öljyputsaria ei ole olemassa ilman risiiniöljyä. Risiinin puhdistava vaikutus on erittäin selkeä. Aikoinaan suositeltiin käyttämään öljypuhdistuksessa aina puolet risiiniöljyä ja puolet tavallista kantoöljyä. Tällainen suhde on kuitenkin turhan kuivattava. Itse laitan 1 ruokalusikallista risiiniöljyä ja 2 desiä kantoöljyä kasvojen öljyputsariin. Löydät sopivan annostelun itsellesi vain kokeilemalla.

Varo näitä virheitä kun käytät risiiniöljyä

Risiiniöljy on laksatiivi eli vatsan toimintaa edistävä aine. Älä koskaan käytä risiiniöljyä ravinnoksi. Se ei sovellu sisäiseen käyttöön. Turvallisempia laksatiiveja on olemassa vaikka kuinka paljon.

Risiiniöljy on aina laimennettava. Risiiniöljy on erittäin kuivattava öljy. Älä koskaan käytä risiiniöljyä ainoana öljynä tuotteessa. Älä myöskään lisää risiiniöljyä sellaisenaan iholle. Se on aivan liian voimakasta. Risiiniöljy on olemukseltaan hyvin paksua, geelimäistä ainetta. Senkin takia risiiniöljy tulee aina laimentaa. Käytä risiiniöljyä korkeintaan 20% öljyn määrästä jos haluat käyttää risiiniöljyä esimerkiksi ihon öljypuhdistukseen. Shampoissa ja hiusnaamioissa voit käyttää pelkkääkin risiiniöljyä sillä niihin tulee myös muita ainesosia mukaan.

Risiiniöljy ei ole myrkyllistä ellei laksatiivisuutta oteta huomioon. Pidä kuitenkin risiiniöljy poissa pienten lasten ulottuvilta.

Olen todella iloinen kun saan kertoa sinulle öljyistä. Aikaisemmin olen kertonut

Lue myös blogikirjoitukseni kasviöljyjen rasvahapoista ja niiden merkityksestä iholle

Risiiniöljy kosmetiikassa on todella keskeinen ainesosa. Toivon että pikkuhiljaa kaikki yleisimmät kosmetiikan öljyt tulevat sinulle tutuiksi. Risiiniöljystä riittäisi tarinaa vaikka kuinka. Halusin kuitenkin kertoa sinulle vain risiiniöljyn tärkeimmät faktat.

Toivottavasti innostut kokeilemaan risiiniöljyä. Kerro minulle mitä teit ja mikä oli vaikutus! Etenkin hiusten kasvattaminen risiiniöljyllä kiinnostaisi kovasti.

12 vastausta

  1. shoudge sanoo:
    Kommenttisi odottaa tarkastusta. Tämä on vasta esikatselu, kommenttisi tulee julkiseksi hyväksynnän jälkeen.
    They concluded that the best possible semen samples when analysing motility and morphology from patients with male factor infertility were obtained after 1 day of sexual abstinence purchase cialis
  2. Hei
    Itse tein huulikiiltoa johon tuli risiiniöljyä, ja ihan kiva tuli siitä. Väri näkyi huulilla ja oli jonkin aikaakin.
    Luin kirjotuksesi ”öljyputsarista” , itse kokeilen sitä tehdä myös ja kirjoittamasi perusteella nyt lisään omaani risiiniöljyä
    ( 1rkl risiiniöljyä 2dl kantaöljyä suhteessa kuten kirjoitit.
    Luen sivustoltasi aina kaikenlaista, viimeisimmät mitkä otin itselleni on kuusenkerkkä asiat pitkä kirjoitus mutta mielenkiintoinen

    1. Hei Helena!
      Tosi paljon kiitoksia siitä että luet blogiani ja kokeilet reseptejäni. Se ilahduttaa minua ja jaksan taas kirjoittaa uusia juttuja. Yritän kehitellä sellaisia reseptejä joita jokaisen on itse helppo kokeilla.
      Hyvää kevään odotusta sinulle!
      Terkuin Outi

  3. Hei! Olipa kattava postaus, kiitos! Kirjoitat, että risiiniöljy on aina laimennettava. Laitatko sitä kuitenkin sellaisenaan ripsiin (lienee tulee ohessa myös vähän ihokosketusta)? Entä miten kulmakarvat? Haluaisin kokeilla myös niihin, mutta väkisinkin risiiniöljyä menisi myös iholle?

    Ystävällisin terveisin
    Lea

  4. Oli hauskaa lukea blogiasi risiiniöljystä. Laksatiivinen käyttö huolestuttaa minua koska risiinin myrkytysoireet ovat samantapaiset kuin laksatiivina käytetyn risiiniöljyn vaikutukset. Ikäänkuin laksatiivisella käytöllä haettaisiin risiinin myrkytysvaikutusta ja myrkytys aiheuttaisi ulostusrefleksin lamaantumisen poistumisen. Moni ns. myrkkyhän korjaa kehoa esim. konjakki, heroiini aikaansaavat oksennusrefleksin sekä ulostusrefleksin jolloin turha aines poistuu lääkkeen avulla kehosta. Haluaisin kuulla risiiniöljyn vaikutuksista ja toimivuudesta laksatiivina enemmän. Jos ruokaan lisäisi hiukan laimennettua risiiniöljyä niin eikö se aiheuttaisi ulostusrefleksin myös automaattisesti eli se olisi ok. ruuassa pieninä määrinä.

    1. Voiko risini öljystä tehä partaöljyy. Esimerkiksi sekottaa jotain hajustetta sen joukkoon. Tuostakin luin niin risiniöljyssä on niinku ittessään jo kaikki muut mitä hiukst ja parta ja kynnet vaativat

    2. Hei Janne!
      Risiiniöljy on aika erikoinen öljy kuten totesit. Se on ainoa kasviöljy joka on polaarinen kun kaikki muut kasviöljyt ovat ei-polaarisia. Tämä vaikuttaa tuotteiden suunnitteluun eli risiiniöljyjä ja muita öljyjä ei voi yhdistellä miten sattuu. Lisäksi risiiniöljyssä on päärasvahappona risinoleiinihappoa (85-95%) jota ei ole muissa öljyissä lainkaan.
      Iholle risiiniöljy on kuivattava eikä sitä suositella suoraan iholle laitettavaksi. Monet eivät siitä pidä missään ihonhoitotuotteissa. Partaöljyksi risiiniöljy voisi todellakin sopia jos sitä laitetaan vain parralle eikä lainkaan iholle. Risiiniöljyä on käytetty esimerkiksi ripsiseerumina vain ripsille, ei iholle. Kokeile ihmeessä miten se toimii partaöljynä!
      T Outi

  5. Ristiriitainen ohje:

    1. Älä koskaan käytä risiiniöljyä ainoana öljynä tuotteessa.

    2. Laita tyhjään ripsivärihylsyyn risiiniöljyä. Levitä joka ilta puhdistetuille ripsille risiiniöljyä yöksi vaikuttamaan.

    Eli varmaan tuon kakkoskohdan paikkeilla pitäisi kertoa, mitä muuta ripsivärihylsyyn laitetaan.

    Jos käytän kynsien hoidossa, paljonko risiiniöljyä ja paljonko jotain toista tuotetta, ettei kuivata, koska on juuri päinvastoin tarkoitus pitää kosteustasapainoa yllä.

    Kiitos etukäteen vastauksista!

  6. Hei Lea
    Kiitos paljon että luet blogiani.
    Tuosta risiiniöljyn laimentamisesta on kysynyt muutkin. Tosiaan, ripsiin en sitä laimenna vaan käytän sellaisenaan. Risiiniöljy helposti kuivattaa ihoa. Kun risiiniöljyä laitetaan ripsiin, sitä ei juurikaan tule iholle. Ei ainakaan pitäisi tulla.
    Itse ainakin laimentaisin risiiniöljyä hieman jos laittaisin sitä kulmiin. Voit kokeilla vaikkapa puolet jotain muuta öljyä ja puolet risiiniöljyä.

    Terkuin Outi

  7. Hei Lilja
    Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä.
    Risiiniöljy kiehtoo myös minua. Se on niin oma juttunsa erikoisine rasvahappoineen.Risiiniä käytetään myös lääketeollisuuden raaka-aineena joten sen lääkinnälliset vaikutukset ovat tutkijoiden tiedossa.
    Valitettavsti tietämykseni risiiniöljystä rajoittuu vain kosmetiikkaan. Sisäisestä käytöstä en osaa sanoa enempää.

    Ystävällisin terveisin
    Outi

  8. Hyvä huomio!
    Voi olla että hieman on öljyä päätynyt hiuksiinkin ?
    Risiiniöljyä käytetään muuallakin kuin kosmetiikassa. Toinen hienomekaanikkojen käyttämä kosmeettinen öljy on jojobaöljy. Se on ollut suosittua pienkoneiden voiteluaineena pienen molekyylikokonsa takia.
    Outi

  9. Risiiniöljyä käytetään voiteluaineena korkeatehoisissa kilpamoottoreissa, sen käry suorastaan leijailee moottorien ympärillä.. Ilmankos minulla on edelleen uskomattoman hyvä tukankasvu 78 vuotiaana…

  10. Kiitos Eeva terävästä huomiosta!
    Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan.Yritän muistaa jatkossa tämän.
    Ripsien ja kynsien hoito ovat tietääkseni niitä harvoja tapauksia jossa risiiniöljyä käytetään laimentamattomana ainoana öljynä. Silloinkaan öljyä ei tule laittaa iholle vaan ripsiin. Hylsyyn ei siis tule mitään muuta kuin risiiniöljyä ja kynsiin voi levittää vain pelkkää risiiniöljyä.

    Voisin korjata tuon ” ei koskaan” tekstiini muotoon ”risiiniöljyä ei tulisi koskaan käyttää iholla ainoana öljynä”.
    Syy, miksi risiiniöljyä ei pitäisi käyttää iholla sellaisenaan, on risiiniöljyn kuivattava vaikutus. Risiiniöljyn koostumus on täysin erilainen kuin muiden öljyjen. Se on paksua ja geelimäistä ainetta. Risiiniöljyn rasvahapot ovat aivan erilaisia kuin muissa öljyissä. Siksi risiiniöljyä ei voi käyttää kuten muita öljyjä.
    Pahoittelen huolimatonta ilmaisua!
    Hyvää kesän jatkoa sinulle ja kiitos tosi paljon mielenkiinnosta blogiani kohtaan!
    Terveisin Outi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraavaksi

Luonnolliset kasviöljyt kosmetiikassa eli rasvahappojen merkitys iholle

Lue artikkeli